EFOP-1.8.5-17-2017-00031
Az egészséges étkezés népszerűsítése a Human
Well-wisher Alapítvány Közreműködésében
- Kedvezményezett neve: Human Well-wisher Alapítvány
- Projekt címe: Az egészséges étkezés népszerűsítése a Human Well-wisher Alapítvány Közreműködésében
- Támogatás összege: 19 960 955 Ft
- Támogatás mértéke: 100%
Tartalom:
A Human Well-Wisher Alapítvány Somogy megye egyik elismert, a hátrányos
helyzetű rétegekkel foglalkozó szervezete, amely folyamatosan programokat szervez. Az aktivitás köszönhető a széles körű önkéntesi- és együttműködői körnek, illetve az elnyert és sikeresen megvalósított támogatásoknak. Az Alapítvány több sikeres EU által támogatott projektet, illetve szintén több támogatásban nem részesült projektet valósított meg, működési területe főképpen Somogy megye, de eddigi működése során az egész ország szerepel megvalósítási helyszínként. Fő célja a hátrányos helyzetű fiatalok mentorálása, megsegítése, oktatása, alapítása óta céljai elérése érdekében együttműködik többek között a székhelyén lévő köznevelési intézményekkel is. A projekt során a projektmenedzseri feladatokat a szervezet elnöke Gábor Balázs látja el, aki közel egy évtizede segíti a hátrányos helyzetű fiatalokat. Végzettségét tekintve műszaki menedzser, vezetésével az Alapítvány több sikeres EU által támogatott projektet, illetve több támogatásban nem részesült projektet valósított meg. Az EU által támogatott KEOP-6.2.0.A/09 és TÁMOP-1.4.1-12/1 pályázatban Gábor Balázs a projektmenedzseri feladatokat is ellátta. A pénzügyi vezető Magyar Erzsébet Gyöngyi, aki mérlegképes könyvelői végzettsége mellett megszerezte az adótanácsadó képesítést is. Több, mint 20 éves releváns tapasztalattal rendelkezik: 1992-2010 között egy iroda pénzügyi vezetőjeként, jelenleg főkönyvelőként tevékenykedik. Több sikeres projektben működött együtt, mint pénzügyi vezető: KEOP-6.2.0/A/09, TÁMOP-1.4.1-12/1. A projekt megvalósításában továbbá közreműködik egy fő dietetikus szakember is, aki az ismeretterjesztő programok megvalósítása során működik közre, azok szakmai színvonaláért felel. Az érdeklődők számára hiteles információ forrást jelent a szakmai kérdéseket illetően, illetve közreműködnek még felügyelő pedagógusok szakmai megvalósítóként, kiknek személye a későbbiekben kerül kiválasztásra. Célunk a projekt megvalósításával, hogy fejlesszük az egészségkultúrát, a projekt által elértek körében pedig népszerűsítsük az egészséges és tudatos táplálkozást, életmódot amiatt, hogy átláthatóvá váljon számukra az összefüggés az étkezési szokások és az egészségi állapot között. Ahhoz, hogy ez átláthatóvá váljon számukra az információt olyan mértékben, széles körben, és olyannyira érthető, hasznosítható módon kell továbbítanunk részükre, hogy elinduljon bennük a szemléletformálódás hosszú folyamata. A projekt eredményeként érthetővé válik számukra, hogy mennyire fontos szerepet tölt be egészségünk megőrzésében a helyes táplálkozás és az, hogy mennyire fontos a megelőzésre fordítani a figyelmet ahelyett, hogy a kialakult probléma kezelésén kelljen dolgozni. Az egészség minden ember számára fontos szerepet tölt be életében, sok esetben azért van jelen az emberek életében az egészségtelen táplálkozás, egészségre káros életvitel, mert nincsenek tisztában ezek hosszú távú negatív következményeivel, nem tudják azt, hogy a helytelen táplálkozással milyen maradandó és több esetben visszafordíthatatlan károsodást okoznak szervezetükben, nem a szándék hiányzik belőlük, hogy helyesen cselekedjenek, hanem egész egyszerűen hiányosak az információik. A projekt keretében különböző rendezvényeket, ismeretterjesztő programokat valósítunk meg, mely során célunk elérni, hogy a résztvevő gyermekek, illetve családtagjaik esetében az étkezési kultúra javuló tendenciát mutasson, az egészségtudatosság erősödjön, egyértelművé váljon számukra, hogy milyen összefüggés van az egészséges élet és a táplálkozási szokások között. A projekt során különböző tájékoztató napok fognak megvalósulni ételkóstolókkal egybekötve, amely során az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatosan szerezhetnek információt a jelenlévők, fórumok szakértők bevonásával, előadások a rendezvények keretein belül az egészséges, tudatos táplálkozással kapcsolatosan, dietetikai csoportfoglalkozások, főzőversenyek is megvalósulnak. Az előadások során a tudatos táplálkozás, egészséges életstílus és életmód iránti hajlandóságot szeretnénk kialakítani a résztvevőkben, az egészségfejlesztésnek ezek elengedhetetlen tényezői. Az étkezéshez szükséges eszközöket is be kívánjuk szerezni az étkezési kultúra fejlesztése érdekében, az eszközöknek köszönhetően kialakításra kerül egy tankert, beszerzésre kerülnek azon dekorációs és ismeretterjesztő eszközök is, amelyekkel az egészséges életmód és táplálkozás irányába szeretnénk sodorni a projekt által elérteket, gyümölcskínáló is kialakításra kerül, mellyel biztosítjuk fogyasztásának lehetőségét a gyermekek számára, valamint hálózati vízadagolók is beszerzésre kerülnek, mellyel az ivóvízvételi lehetőséget kívánjuk biztosítani.
- Tervezett vagy tényleges befejezési dátum: 2019.12.31.
- Projekt azonosító száma: EFOP-1.8.5-17-2017-00031